Inglourious Basterds (2009)

Regizor: Quentin Tarantino

Actori: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger, Daniel Brühl

Gen: Aventură, Drama, Război

 

“Each and every man under my command owes me one hundred Nazi scalps.”

 

Al șaselea film al lui Quentin Tarantino prezintă o poveste fictivă din cel de-al Doilea Război Mondial, unde cele două tabere sunt: naziștii și restul (americani, francezi, britanici).

 

Acțiunea se desfășoară pe mai multe capitole, primul desfășurându-se în anul 1941 când Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) scapă la limită de gloanțele ofițerului nazist Landa (Christoph Waltz – a câștigat Oscarul, Globul de Aur, BAFTA și Cannes pentru cel mai bun actor în rol secundar), poreclit “Vânătorul de evrei”. Prima scenă este construită magistral de Tarantino, care adaugă suspans prin coloana sonoră și prin discursul lui Landa, care îl termină psihic pe Perrier LaPadite, proprietarul unei lăptării și cel care a ascuns familia Dreyfus sub podeaua casei.

 

Al doilea capitol ne prezintă povestea “Ticăloșilor”, un grup de evrei americani, conduși de Aldo Rains (Brad Pitt – de remarcat accentul de Tennessee) și care are în plan uciderea a cât mai multor naziști. Aldo le transmite că toți cei care se află sub comanda lui să dețină până la finalul războiului cel puțin 100 de scalpuri. Tactica lor era următoarea: ori îi omora pe loc, ori îi lăsa în viață moment în care le cresta svastica pe frunte, pentru a nu uita după război că sunt naziști.

 

Capitolul al treilea se petrece în Parisul anului 1944, când Shosanna (care și-a schimbat identitatea) se ocupă de cinematograful lăsat de mătușa ei moștenire. Tot acum ea îl cunoaște pe tânărul soldat german Frederick Zoller (Daniel Bruhl), erou de război și protagonist în noul film al lui Goebbels. Dorind s-o impresioneze pe Shosanna, Frederick vorbește cu Goebbels pentru a schimba sala de cinema, de la Ritz la cinematograful Shosannei, la premiera filmului său: “Mândria națiunii”. Văzând că la premiera filmului vor veni majoritatea din Înaltul Comandament, inclusiv toți ofițerii cu grad mare din SS și Gestapo, Shosanna este hotărâtă să incendieze cinematograful în momentul difuzării filmului. Tot în acest capitol facem cunoștință și cu Bridget von Hammersmark (Diane Kruger), actriță germană, dar spion al britanicilor care se întâlnește cu o parte din "Ticăloși", pentru a le dezvălui de venirea Fuhrerului la premiera filmului de la Paris.


În ultimul capitol toate firele narative ajung în cinematograful Shosannei, unde au loc o serie de evenimente mai mult sau mai puțin așteptate. Vreau să menționez amuzanta scenă în care ofițerul Landa vorbește italiană (când o sa vedeți o să înțelegeți). Finalul este unul care face cât de cât dreptate pentru suferințele cauzate de naziști.


Filmul lui Quentin Tarantino, “Inglourious Basterds”, este un altfel de film despre cel de-al Doilea Război Mondial, un film care are și secvențe comice, dar și multe scene dure, violente și pline de sânge. Are un scenariu original foarte bun, cu un sunet și o coloană sonoră care crează o tensiune asemănătoare filmelor lui Sergio Leone. Vă recomand acest film, chiar și celor care nu sunt fani ai filmelor mai dure, pentru că merită și nu veți regreta!

Comentarii